3 Mayıs Türkçülük Günü Tarihi

By Mayıs 03, 2016 , ,


Bugün Türkçülük Günü. Hüseyin Nihal Atsız ve Sebahattin Ali davasının duruşmasından sonra yaşanan "Ankara Nümayışı" anmak amacıyla kutlanan gündür. İlk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askeri hapisanesinde Hüseyin Nihal Atsız, Nejdet Sançar, Zeki Velidi Togan ve Reha Oğuz Türkkan'ın aralarında bulunduğu 10 mahkum tarafından kutlanmıştır. Bu günden sonra takip eden yıllarda ise toplantılar devam etmiş ve daha sonrasında Türkçülük Günü adını almıştır. 7 Eylül 1944 tarihinde başlayıp 29 Mart 1945 tarihine kadar olan süreç içerisinde gerçekleşen, Türk siyasetinde ün kazanmış 23 ismin Irkçılık- Turancılık suçlamasıyla yargılandığı sürecin ismidir. 65 oturum şeklinde süren davalar, Türk siyası tarihinde önemli bir yer edinmiştir. Yargılama sonucunda ünlü Türk düşünürleri, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Nejdet Sançar gibi önemli isimlerin bulunduğu 23 kişi çesitli cezalara çarptırıldı.



 Dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu 5 Ağustos 1942'de TBMM'de yaptığı konuşmada şunları söyler:
"Biz Türk'üz, Türkçüyüz ve daima Türkçü kalacağız. Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar bir vicdan ve kültür meselesidir. Biz azalan veya azaltan Türkçü değil, çoğalan ve çoğaltan Türkçüyüz. Ve her vakit bu istikamette çalışacağız."



Nihal Atsız dönemin başbakanı Şükrü Saracoğlu'na Orhun dergisinde 1 Mart 1944'te ve gene bir ay sonra 1 Nisan 1944'te olmak üzere iki açık mektup kaleme alır, Başbakan'a şikayet ve uyarıda bulunur. Şikayet edilenlerin arasında Ahmed Cevad Emre, Sabahattin Ali, Sadrettin Celal Antel ve Hasan Âli Yücel de vardır.

Sabahattin Ali tarafından Atsız mahkemeye verilir. 26 Nisan 1944'te Ankara'da başlayan ilk mahkeme, dönemin gençleri tarafından hınca hınç doldurulur. Mahkeme, 3 Mayıs 1944'e ertelenir. Tarihte 3 Mayıs Olayları adıyla anılan olaylar Nihal Atsız'ın, hakkında açılan dava için Ankara'ya geldiği sırada başlamıştır. Mahkeme salonuna giremeyen gençler Ulus Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmişler, burada İstiklâl Marşı söylemiş ve komünizm aleyhinde sloganlar atmışlardır. Kafile Ulus Meydanı'ndan sonra Başbakan Şükrü Saraçoğlu ile görüşmek istemişse de bunda başarılı olamamış, milliyetçi gençlerin gösterileri hükümet tarafından şiddetle önlenmiştir. Bu gösterilerde tutuklanan üniversiteli gençlerin sayısı 165 olarak tespit edilmiştir. 3 Mayıs 1944'te bir araya gelen ve gösteriler yapan gençler birer birer tespit edilip toplanır ve tutuklanır. Milliyetçi gençler, Alparslan Türkeş'in ifade ediş şekliyle, kıyasıya dövülür. Nihal Atsız da aynı gün duruşmadan çıktıktan sonra polis tarafından gözaltına alınır. Üsteğmen olarak nümayişe katılıp gözaltına alınan Alpaslan Türkeş konuyla ilgili olarak:"3 Mayıs günü heyecanla sokağa fırlayan gençler kıyasıya dövüldüler " demiştir. 3 Mayıs'ın ilk yıldönümü 1945 senesinde o sıralarda Tophane'deki Askerî Cezaevinde tutuklu bulunan bir grup Türkçü tarafından örtüsüz bir masa etrafında yapılan bir toplantı ile anılmış, daha sonraki yıllarda ise çeşitli törenlerle kutlanmış ve Türk milliyetçilerinin bir geleneği Türkçülük Günü
oluşmuştur.


Bunları da Beğenebilirsin

0 comments

Yorum yaptığınız için teşekkür ederiz.