Geçici Özgürlükler...

By Ağustos 16, 2016 , , , ,



Romalı kadınlar senede bir gün mutlak iktidarın tadını çıkarırlardı. Evli kadınlar bayramı "Matronalias" boyunca onlar hükmediyorlardı ; erkekler de onların dediklerini yapıyorlardı..

Eski Babil'deki eğlencelerin devamı olan "Saturnalias"lar bir hafta sürer ve "Matronalias"lar gibi dünyanın düzenini altüst ederlerdi. Hiyerarşiler tersine dönerdi : Zenginler, evlerini istila eden, giysilerini giyen, masalarında yemek yiyen ve yataklarında uyuyan yoksullara hizmet ederlerdi. Tanrı Saturnus'un şerefine düzenlenen "Saturnalias"lar 25 Aralık günü doruğa ulaşırlardı. O gün Yenilmez Güneş günüydü ; asırlar sonra bir Katolik kararnamesiyle günün adı "Noel" yapıldı..

Avrupa'nın ortaçağı boyunca kutlanan "Masum Azizler Günü" sırasında iktidar çocuklara, aptallara ve delilere bırakılırdı. İngiltere'de "The Lord of Misrule / Düzensizlik Efendisi" hüküm sürerdi. İspanya'da ise, her ikisi de tımarhanede yaşayan "Horozların Kralı" ile "Domuzların Kralı" taht için kapışırlardı. Başına bir Papa başlığı takıp eline bir asa alan çocuk "Delilerin Papası" olur ve parmağındaki yüzüğü öptürürdü ; bir eşeğin üstündeki başka bir çocuk ise piskopos vaazları verirdi..

 Tersine dünyanın bütün bayramları gibi bu geçici özgürlük alanlarının da bir başı ve sonu olurdu. Çok kısa sürerlerdi.. Kaptanın emir verdiği yerde mürettebata emir vermek düşmez !..

(EDUARDO GALEANO)

Bunları da Beğenebilirsin

0 comments

Yorum yaptığınız için teşekkür ederiz.