Hitler'in Demokrasi Karşıtlığı

By Nisan 10, 2016 , , ,



Hitler'in Münih'teki başarısız "birahane darbesi" girişiminden sonra yargılandığı mahkemede söyledikleri ilginçtir :"Bütün kötülükler demokrasiden ve demokratik esaslara göre kurulan Weimar Cumhuriyeti"nden gelmektedir." Yani Hitler tam bir demokrasi karşıtıdır. Peki, nasıl oluyor da daha sonra demokratik yöntemlerden yararlanarak iktidara gelmeye çalışıyor, seçimlere katılıyor ve diğer partilerle yarışa giriyor ?.. Çünkü o tarihlerde Almanya'da demokrasiden başka yol yoktur. Nitekim Hitler'in darbe girişimine hiçbir güç destek olmaz. Başka çaresi olmayan Hitler açısından demokrasi belirli bir süre için, yani iktidara geçinceye kadar kullanılabilecek bir vasıtadır. Nitekim iktidara gelir gelmez hiç vakit kaybetmeden demokrasiye ve Weimar Cumhuriyeti'ne son veriyor ve dünyanın en acımasız diktatörlüklerinden birini kuruyor..

 Nazi Partisi'nin Alman siyasetinde güçlü rakipleri var. En güçlü parti Sosyal Demokrat Parti. 4 Mayıs 1924 tarihinde ilk defa seçimlere katılan Nazi Partisi'nin aldığı oy % 6,5'tan ibaret. Parti seçimleri altıncı sırada bitiriyor. O sıralarda hiç kimse bu partinin dokuz yıl sonra birinci parti olup da iktidarı ele geçireceğine ihtimal vermiyor..

Bütün seçimlerde en güçlü parti Sosyal Demokrat Parti'dir. Hep birinci parti oluyor ama tek başına iktidar olamıyor. Ülkeyi koalisyonlarla idare etmek zorunda. Sol partiler arasında görüş ayrılıkları var. Kısa bir süre sonra 1929 dünya ekonomik krizi patlak veriyor. Ülkeyi yönetmek büsbütün zorlaşıyor. Halk memnun değil. Bu iktidar gidince başlarına neyin geleceğini henüz fark edemiyorlar. Gene de Nazilerin aldığı oy sosyal demokratların çok gerisinde kalıyor. 1929 cumhurbaşkanlığı seçiminde, Nazi Partisi adayı Ludendorf'un aldığı oy sadece % 1,1'den ibarettir !..

(ONUR ÖYMEN, "Bir Propaganda Silahı Olarak Basın")

Bunları da Beğenebilirsin

0 comments

Yorum yaptığınız için teşekkür ederiz.