Meyhane Kültürü ve Rakı

By Nisan 15, 2016 , , ,


Mübadelenin başladığı 1923 yılına kadar İzmir'de, tıpkı İstanbul'da olduğu gibi, meyhane kültürünün ciddi anlamda Rumlar tarafından oluşturulduğu gerçeğini de itiraf etmek gerekiyor..

Rum meyhanelerinde kalamar, midye, karides güveç, ahtapot, çiroz salata spesiyalleri hep ön plana çıkardı. Ama müşteri siparişi verirken önce masaya bir dilim peynir isterdi. Bazı meyhaneler, bununla birlikte, bolca zeytinyağı içinde siyah zeytin getirir, masada bunun üzerine bolca pul kırmızı biber ve kekik dökerdi. Ayrıca getirilen kızarmış ekmek zeytinyağına banılarak, keyif resmen başlardı.. Cumhuriyet'in ilk yıllarında, karşıdan bakıldığında büyükçe bir parfüm şişesini andıran, yuvarlak şişedeki "İstafilina" rakısı en meşhur olanıydı. Göbeğinde bir horoz figürü vardı. Piyasa fiyatı 100 para idi..

İstanbul Beyoğlu'nda Sanaii Küuliye Ltd.Şti. tarafından üretilen "Aliyülala Yapıncak Rakısı", "İstafilina"ya göre, sadece bir kere imbikten geçirildiği için hem ucuzdu, hem de tadı biraz daha sertti. Her iki rakının da saltanatı 1930'lu yılların ortalarına kadar sürdü..

(TAYFUR GÖÇMENOĞLU, "KNK, Kış/2016")

Bunları da Beğenebilirsin

0 comments

Yorum yaptığınız için teşekkür ederiz.