Krotonlu Milo

By Kasım 16, 2021 , ,

 




   6.yy'da Magna Graecian'da, Kroton kolonisinin bir üyesi olan Milo, antik Yunanistan'ın en önemli atletizm festivallerinde elde ettiği kariyeri ile güneş gibi parlıyordu.O sadece sporcu olarak değil, aynı zamanda Sicilya - Agyrium doğumlu Yunan tarihçi Diodorus'a göre Kroton gibi bir koloni olan Sybaris'e karşı yoldaşlarıyla savaşan bir kahramandı. 

   Milo yaşadığı dönemde 6 kez Olimpiyat galibi oldu. Erkek güreşlerinin tümünü kazanarak şampiyon olduğu, ayrıca küçükken de Delphi'de Pythian Oyunlarını dadefalarca kazandığını yazmıştır Diodorus. Milo'nun, aynı dönemde dört festivalin kazananına verilen bir "grand slam" türü bir yarış olan “Periodonikēs”i aldığını da belirtir. Bu durumda, Milo'nun en yüksek rekabet seviyesindeki kariyeri 24 yıl sürmüş olmalıdır... “Milo rakiplerini korkutmak için önlerinde çiğ boğa eti yer, enerji ve canlılık için çiğ boğa kanını içerdi. Hatta ölümü de omuzlarında bir boğa taşıdığı ve şakaklarının damarlarını şişirerek alnındaki bir damarı patlattığı için olmuştu” diye rivayet edenler de vardır.
   
   Oysa ki; Efsaneye göre, gücünü etrafına göstermeyi seven Milo, elleri ile bir ağacı parçalamaya çalışırken, gövdesindeki bir yarıkta elleri sıkışıp kalmıştı ve bir aslan O'nun bu aciz durumunu fırsat bilerek oaracıkta parçaladı ve bir kurt sürüsü ondan kalan ne varsa yuttu. Bu hikaye, Pierre Puget, Ettienne- Moourice Falconet ve bir çok sanatçı tarafından sanat eserlerinde tasvir edilmiştir.

*Defalarca heykel olarak çalışılan Milo karakteri, Fransız ressam Charles Meynier tarafından 1832 yılında, Milo aslanın saldırısına uğradığı sırada betimlemiştir.

*Eser Montreal Güzel Sanatlar Müzesi'nde sergilenmektedir...

SEDEF DİNKÇİ

Bunları da Beğenebilirsin

0 comments

Yorum yaptığınız için teşekkür ederiz.